Zincirleme isim tamlaması

Önceden oluşturulmuş iki ya da daha fazla isim tamlamasının birleşerek oluşturdukları tamlamalara zincirleme isim tamlaması denir. Zincirleme isim tamlamasında bazen tamlayan, bazen tamlanan, bazen de her ikisi birden ek alabilir. Bu tamlamalarda mutlaka içindeki tüm tamlamaların da isimden oluşması gerekir.Dec 23, 2021

Zincirleme isim tamlaması ne demek örnek?

Birbirleriyle ilgili olan, biri diğerini sahiplik yani iyelik yönünden tamamlayan, en az iki isimden oluşan kelime guruplarına isim tamlaması denir. Tamlama oluşturan bu iki isme yeni bir isim daha eklenmesiyle oluşan yeni tamlamaya zincirleme isim tamlaması denir. … Eklenen isim birden fazla olabilir.

Zincirleme isim tamlamasında araya sıfat girebilir mi?

Zincirleme isim tamlamasının en önemli özelliği ikiden fazla isimden bir araya gelmesidir. Zincirleme isim tamlamasında tamlayan da tamlanan da ek alır ya da iki isim tek bir tamlayan ya da tamlanan olur. Bunun yanı sıra zincirleme isim tamlamasında araya sıfat da girebilir.

İsim tamlaması nedir örnekler?

Belirtili isim tamlamalrında birinci isim, ikinci ismin ( varlığın adı ) kime, neye ait olduğunu olduğunu gösterir. Tamlayan isim : " -in, -ın, -ün, -un " eklerinden birini alır. Tamlanan isim : " -i, -ı, -ü, -u " eklerinden birini alır. ÖRNEK ( 1 ): Okulun bahçesi »»»»» bahçenin, okula ait olduğunu belirtir.

Zincirleme sıfat tamlaması ne demek?

Bir sıfat tamlamasına çoğu kez "-li" bazen de "-siz" veya 3. kişi iyelik eki getirilerek kurulan ikinci bir sıfat tamlaması.

Zincirleme isim tamlaması nasıl ayırt edilir?

Zincirleme İsim Tamlaması Tamlayanın, tamlananın veya her ikisinin kendi içinde başka bir isim tamlaması olduğu söz öbekleridir. Zincirleme isim tamlaması, ya tamlayanı, ya tamlananı, ya da her ikisi de isim tamlaması olan tamlamalardır. Zincirleme isim tamlamaları en az üç ismin bir raya gelmesi ile oluşur.

Takısız isim tamlaması ne demek?

Takısız isim tamlamaları, diğer tamlama çeşitlerinden farklı olarak ek almayan sözcüklerden oluşur. Sıfat tamlamalarının bazıları ek almaz. … İkinci tamlamada ise hem tahta hem de kapı sözcükleri isimdir. Her iki kelime de ek almadığı için, tahta kapı, takısız isim tamlamasıdır.

Belirtisiz isim tamlamasının arasına sıfat girer mi?

sadece belirtisiz isim tamlamasında, iki unsur arasında daimî bir ilişki var, diyerek belirtmiş; bu ilişkiden dolayı araya sıfat giremez, eğer girerse sıfatların kullanımına aykırı olur, demiştir.